5

scris de:
Calin

Explicatii de sezon

21.05.09

super_heroCe-si face omul cu mana lui pana la urma se numeste lucru manual, ca sa dau citare unei glume slabe din tineretea-mi. Nu am dorit niciodata ca acest jurnal sa devina un mic cuib de justitionari care urecheaza tot ce prind in materie de furt intelectual in web, sau chiar in afara lui. Totusi nu am putut sa stau deoparte la unele grosolanii care imi izbeau retina unpic mai antrenata in ceea ce priveste “ce e afara”, care apare si la noi doar cu mici modificari.

Daca la inceput am scris ca un drept la replica, cei furati fiind chiar noi, mai apoi am scris din pura consternare. Sunt sigur ca daca iti iei timp sa observi doar 30% din ce exista acum, vei putea trage o concluzie alarmanta. Todeauna am crezut asta si nu consider ca sa va schimba ceva  la noi sau  la ei, exemplul microsoft fiind unul care are aceasta regula ca una de capatai.

Scriu toatea aceste explicatii pentru ca deja am fost abordat de cativa prieteni care mi-au semnalat alte gogomanii cu iz de furt spunandu-mi simplu: ” e pentru blogul tau!”. Le multumesc pe aceasta cale. Totusi nu vreau ca acest jurnal sa devina ceea ce unii au inteles din el. El este un blog de companie in care incercam sa cream idei si sa le expunem mai mult decat sa dam in cap. Am sa incerc sa-mi opresc pornirea “justitiara”, desi de fiecare data mi-am promis ca nu o sa mai fac si pus in fata unei noi situatii am recidivat. In primul rand pentru ca nu asta sta la baza a ce vrem sa comunicam, si in al doilea rand, si cel mai important – pentru ca ii doare la gara !

Nu neg faptul ca uneori unele asemanari sunt pur coincidente si ca pana la urma oricare dintre noi este influentat de lumea inconjuratoare – fiind din ce in ce mai greu sa vi cu ceva total nou si nemaivazut. Si eu ma inspir din ce au creat altii. Incerc insa ca aceast demers sa ramana pana la urma unul didactic, urmarind sa vad nu rezolvarea in sine ci procesul si ideile care au dus la aceea rezolvare si nu la alta. Nu degeaba citatul: “Good artists copy, great artists steal”(Pablo Picasso), este uzitat atat de des. Totusi cred ca este nevoie ca inainte sa faci pasul si sa devi un Hot ( a se citi cu tz si nu cu t) sa te gandesti: oare merita?, nu mai mult de 3 secunde ca altfel se numeste ca pierzi timpul.

Am fost si eu acuzat, ca tot am scris de Orange, ca m-as fi insiparat din logo-ul Ubisoft pentru cel al concursului Cauta si Castiga. Pe acesta cale supun atentiei voastre si aceasta problema. Vreau sa arat ca aceste cazuri exista si ca diferenta intre aceasta situatie si celelalte pe care le-am denuntat este fix reaua intentie.

ubisoft_orange

Ideea logo-ului Cauta si Castiga este cea a unei lupe care are un vartej in interiorul ei. Miscarea de vartej fiind traducerea temei concursului – cea de a face salturi dintr-un loc in altul-( din site in site ) – creand un fel de lant de pasi (reprezentanti prin repetarea unor cercuri cuprinse unul in altul,in logo). Simbolul  este o urmare a unor idei traduse in grafica . Asemarea este una superficiala – in folosierea unor forme  grafice generale – cercurile- care descriu un vartej.

Pana la urma, voi sunteti cei care ar trebui sa decida ce este si ce nu este furt…, si da, astept parerile voastre.

1 comentariu        legatura permanenta, flux RSS comentarii
  1. ioana says:

    Imi place ce ai scris!

    In mare parte sunt de acord cu tine…insa gandeste-te ca de mult ani incoace avem de-a face cu un curent numit “copy-paste”….si aici aduc eu vorba despre o mai veche “pata” care mi s-a pus pe sistemul nostru de invatamant! Pentru ca este un sistem care nu ne invata sa gandim si sa cream atunci cand suntem mici si cand ar trebui sa faca asta …ci ne invata si impulsioneaza sa copiem si sa ne inspiram la modul cel mai putin “fair”. E ok sa te inspiri…dar e inteligent sa adaptezi si sa prelucrezi…si sa treci prin filtrul gandirii proprii.

    Iar in domenii care sunt cat de cat la inceput de drum (fata de vecinii nostri din vest) – cum e domeniul online – e normal sa ai o sursa de inspiratie atunci cand esti pe un taram aflat in semi-intuneric. Problema e cum aprinzi lumina!

    Oricum… voi faceti o treaba excelenta! So keep up the good work!

Comentarii

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.