5

scris de:
Calin

Seqa Residence sau Cum sa furi un site in 3 pasi.

22.02.09

asmita_seqaDesi evenimentul de care am sa scriu a avut loc in septembrie 2008, consider ca el ramane unul de actualitate prin lipsa metodelor de copyrighting pentru un produs software din Romania.

Evenimentele cronologic:

In mai 2008,  Colliers Romania impreuna cu cei de la AsmitaGardens iau decizia de a reface site-ul asmitagardens.ro, intr-o incercare de a imbunatatii informatia si formatul in care aceasta era comunicata clientilor, avand la baza feedback-ul primit de la acestia. TripMedia s-a ocupta de strucuturarea, designul si implementarea variantelor din 2006 si 2007 si astfel am fost alesi si pentru varianta a 3-a, cea din 2008. 

Pe parcursul lunii mai si iunie au loc intalniri si se lucreaza la designul noului format. A fost un proces sustinut – la final ajungandu-se la 5 varinate de design, asteptarile fiind ridicate avand in vedere ca variantele din anii precendeti au fost de multe ori luate ca etalon in segmentul imobiliar de pe internet.

v1

v2

v3

v4

v5

In iulie se incepe lucrul la implementarea designului, munca la acest site durand 20 de zile si aproximativ 80 de ore.

Pe parcursul lunilor august si septembrie se lucreaza la unele imbunatatiri sau module noi aduse intregii aplicatii dintre care enumaram : configuratorul de finisaje , pagina cumparatorului sau calculatorul de rate.

Feedback-ul de la cumparatori este unul pozitiv – august: 3262 si septembrie: 3504 – vizitatori unici.

23 Septembrie 2008 – suntem anuntati de cei de la Colliers Romania, ca de doua zile exista online o  copie aproape exacta a asmitagardens.ro in ceea ce priveste designul: seqaresidence.ro

In saptamanile ce urmeaza suntem confrutati cu o atitudine recalcitranta din partea celor care au lucrat la site-ul seqaresidence:  papaconsulting.srl ( care neaga orice acuzatie desi asemenarile sunt izbitoare). Seqa Residence confirma ca site-ul este asemanator pana la stadiul de copie, dar considera ca cei cu care trebuie sa luam legatura sunt cei care le-au vandut acest produs : Papaconsulting ( desi daca cei de la Papaconsulting le-au vandut aceasta aplicatie – aceasta devinind proprietate a Seqa Residence. Se pare ca totul se rezova prin schimbarea unui mic text din site; in loc de : copyright Seqa Residence, se trece copyright Papa Consulting ). Noi ne bucuram de suportul celor de la Colliers Romania care sunt de acord ca cele intamplate nu trebuie ignorate si impreuna cu Asmita Gardens – cei care in acel moment sunt proprietarii de drept a softului, se angajeaza sa intre in discutii cu cei de la Seqa Residence pentru a schimba site-ul care in primul rand se folosea de imaginea Asmita Gardens, putand sa-i aduca  prejudicii.

Problema majora nu o constituie insa copierea designului ci copierea intreaga a codului site-ului. Avem inca ( pentru ca am avut grija sa nu pierdem aceasta oportunitate) swf-urile site-ului Seqa Residence din datele de 23,24,25 septembrie. Am facut acelasi lucru pe care probabil cei de la Papaconsulting il intreprinsera cu ceva timp in urma. Am luat swf-ul site-ului seqaresidence.ro , l-am decompilat ( exista diferite programe care fac acest lucru – unele cu termen de 30 de zile de gratuitate : swfdecompiler sau flash-decompiler  ) si surpriza – codul nu numai ca este acelasi dar in sursa site-ului seqaresidence.ro exista si bucati de cod care nici nu se manifesta : ca galeria panoramica care folosea papervision 3D. ( existenta insa in site-ul asmitagardens.ro).

Un lucru foarte interesant se intampla intre timp – cei de la papaconsulting, negand ca au copiat, ne provoaca sa spunem ce este copiat. Mai jos sunt doar cateva din observatiile noastre – toate aceste aspecte fiind corectate in cateva zile de la denuntarea lor.

thb_seqa_printscreen01

thb_seqa_printscreen02

thb_seqa_printscreen03

thb_seqa_printscreen05
thb_seqa_printscreen04

 

Despre aceste evenimente scriu: Gabi , Florin , Pahomi , Magda si Claudiu , si pe aceasta cale le multumim inca o data.

De la Claudiu primim si sprijin logistic, insa cu toate acestea nu putem actiona in forta – ajungem in acest moment la problema cea mai spinoasa si cea care m-a determinat sa scriu acest articol. Metodele  de autentificare a drepturilor pe un cod software pe care le stim in acest moment sunt 2 la numar:

1. Inregistrarea codului la ORDA – un proces lung ( pe site-ul ORDA scrie in jur de 30 de zile) care trebuie sa aiba loc inainte ca produsul sa fie folosit in scopuri comerciale – in cazul acesta inainte cu 30 de zile de lansarea site-ului. Lurcu greu de obtinut pentru ca presupune ca site-ul sa fie in format final inainte de termenul limita cu 30 de zile – asta in cazul in care multe perioade de lucru la anumite aplicatii web sunt mai mici de 30 de zile.

2.Timestamp-ul pe cod – care autentifica ca ce ai lucrat tu este anterior produsului care este suspectat de furt.
Asa se intampla in tari “civilizate” unde si exista companii care ofera acest serviciu.Totusi in Romania nu exista nici un serviciu acredita care ofera aceste marci temporale, dar si mai rau nu normele de aplicare a legii inca nu sunt in vigoare.

Ambele metode ne-ar fi fost de ajutor daca am fi facut acest pas inainte de lansarea site-ului. Singurul lucru bun care iese din aceasta neclaritate juridica este ca nici cei de la Papa Consulting nu pot juca murdar prin inregistrarea codului lor, copiat dupa al nostru,  pentru ca si ei lansasera produsul.

O a doua mare problema este ca nu noi , TripMedia , trebuie sa actionam ci AsmitaGardens( de foarte multe ori clientii nu sunt atat de decisi sa ia masuri). Ne putem delcara multumiti insa, Asmita Gardens impreuna cu Colliers Romania  ne-au fost alaturi si in cateva saptamani obtin de la SeqaResidence o oprire temporara a site-ului si o implementare a unei noi variante. 

Acum online este a doua varianta a site-ului SeqaResidence. Site-ul nu mai este atat de asemanator – si daca nu era prima varianta probabil ca ar fi trecut neobservat – totusi sunt sigur ca daca nu se folosesc bucati din codul anterior existent in asmitagardens.ro ( desi unele zone au ramas la fel (vezi loader-ul), varinata a doua a aparut online dupa cateva zile – nu cred ca s-a lucrat 24/24, si ca unde s-a putut s-au produs si unele “reciclari”) , se folosesc in continuare unele idei prezente in prealabil in site-ul asmitagardens.ro. 

Concluzii

Nu am ramas cu nimic din aceasta experienta, poate doar cu un gust amar… dar ea ne-a facut sa fim mai atenti la nivelul de securitate a produselor noastre. De atunci criptam cu terte produse swf-urile, si suntem pregatiti macar moral sa facem piept unor alte astfel de situatii care nu sunt reglementate viabil juridic, inca.

Comentarii

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.