5

scris de:
Peter

Adobe AIR Challenge Romania

26.11.09

Adobe Air ChallengeIn stilul tipic Tripmedia de a merge la orice eveniment unde este de mancat sau de baut gratis ne-am hotarat sa ne infiltram si la acest eveniment organizat de Adobe Romania, dar nemediatizat si singurul mod in care aflai de acest concurs era blogul Adobe Romania sau de la micuta comunitate Flash/Flex din Romania.

Ajunsi la sediul Adobe Romania am fost dezamagiti de nurmarul mic de oameni interesati de un astfel de eveniment, in sala erau maxim 30 de oameni cu tot cu echipa Adobe. Ne-am asezat subtil pe scaune iar finalistii au inceput pe rand sa-si prezinte aplicatiile. Concurentii si aplicatiile sunt dupa cum urmeaza: Alexandru Ghiura cu Phitodo un taskmanager care facea putine dar ocupa o mare parte din desktop-ul utilizatorului si care arata ca orice aplicatie facuta de Adobe (ex: Adobe Media Player) si exact pentru interfata (daca nu ma inseala memoria) a si castigat o licenta Creative Suite 4.

Victor Dramba cu MiniBuilder, un IDE pentru ActionScript facut in Air. O aplicatie care se lauda cu faptul ca porneste mult mai repede decat Eclipse, Flex, Flash Builder, FlashDevelop etc , singurele minusuri ale aplicatiei fiind interfata si faptul ca mai exista zeci de alte aplicatii care fac acelasi lucru. Acesta a castigat o licenta Creative Suite pentru ahitectura programului.

Cristi Pascu cu Flair Builder o aplicatie de facut Mockup-uri la site, teoretic vine clientul si in timp ce vorbim cu acesta folosim programul pentru a schita un site. Fata de celelalte aplicatii aceasta era pe bani si, dupa spusele creatorului, s-a si vandut. Pe colegul meu, Ciprian, l-a impresionat din primul moment aplicatia chiar daca in Romania in momentul de fata nu are vreo utilitate deoarece clientul vine, de cele mai multe ori, cu un exemplu de site din acelasi domeniu sau cu atitudinea: Tu esti designer, surprinde-ma. Din nou ca si interfata aplicatia lasa mult de dorit, dar aceasta din urma a castigat 2 licente Creative Suite si premiul cel mare un MacBook.

Seara a continuat cu pizza si bere din care am baut numai noi, si cu baietii de la Adobe care au inceput sa ne prezinte ceva ce a fost prezentat deja peste tot si ce toata lumea stia despre: Adobe Air 2.0 si Adobe Flash Player 10.1 . Apoi ne-au prezentat cateva aplicatii create in Adobe Air 2 beta care puneau in evidenta ce este nou in aceasta versiune de Air. Si in final User Experience Design prin ochii lui Pidjin ceea ce s-a dovedit a fi un lucru mai ok decat am crezut initial.

Evenimentul a fost unul reusit, dar foarte dezamagitor din punct de vedere al numarului mic de participanti, al echipei Adobe care ne-a confirmat ce stiam deja si care nu a facut nici o prezentare tehnica  a unuia din exemplele create de ei in Adobe Air. Sincer nu ma asteptam nici la o prezenta asa de mare ca la un flash camp din afara Romaniei, dar nici asa putini oameni. Asteptam un eveniment mai bine organizat si mai mediatizat anul viitor.

3 comentarii        legatura permanenta, flux RSS comentarii
 1. Peter says:

  Sincer cred ca modul de mediatizare al unui astfel de eveniment depinde in mare masura de publicul tinta care doriti sa ajunga la eveniment. De ex, daca doriti doar oameni din comuniatate sau dintre cei care au habar ce inseamna Flash/Flex, atunci presupun ca putina reclama pe site-urile de specialitate nu ar strica. Iar ca si eveniment probabil ar ajuta o jurizare mai stricta (cu unu, doi oameni din afara) alaturi de cativa evanghelisti care sa vorbeasca si sa faca prezentari (mai tehnice si mai in detaliu) ale unor aplicatii create de ei cu tehnologiile Adobe.

 2. Mihai Corlan says:

  Multumim de feedback. Si in parte (sic!) sunt de acord cu el. Intr-adevar nu am facut mult zgomot cu acest concurs in afara comunitatii Flash/Flex si in facultati. Chiar si asa si noi am fost surprinsi de numarul mic de participanti. Acestea fiind spuse sunt curios cum crezi ca am putea mediatiza mai bine. Ca punct de reper, evenimentul cel mai mare din Romania pe care l-am avut pana acuma a fost de vreo 250 persoane asta primavara (Adobe Developer Day).

  As vrea sa precizez un lucru in legatura cu afirmatia ta ca ar fi mica comunitatea de Flash/Flex. Cred ca ea creste si este una dintre cele mai bine organizate comunitati de developeri din Romania. La ora aceasta exista grupuri organizate in Bucuresti, Craiova, Timisoara, Cluj si Iasi. Aceste grupuri organizeaza evenimente si se intalnesc pentru a impartasi experienta. Saptamana trecuta, parca, a fost un eveniment in Cluj organizat de Transylvania Flex User Group despre cele 3 tehnologii pentru RIA: Flash, Silverlight si AJAX.

 3. adi says:

  Salut,
  Eu am avut ocazia sa ma joc mai mult cu mini builder si sa aflu detalii “direct de la sursa”.
  Nu prea sunt de acord cu afirmatia ca exista zeci de programe care fac acelasi lucru. In general, cand ai ceva de rezolvat trebuie sa-ti alegi uneltele potrivite pentru acel lucru. De exemplu nu o sa omori niciodata muste cu tunul, si nici nu o sa mergi la vanatoare de leoparzi cu o bata de baseball.
  MiniBuilder e foarte versatil si imi pare rau ca Victor nu a reusit sa explice prea bine tot ce stie sa faca aplicatia. De exemplu, cu un click in minibuilder ai inceput sa scrii actionscript serverside (nici flash builder si nici un alt editor n-o sa-ti ofere acest feature prea curand)
  Poate daca ai de scris o aplicatie care foloseste BlazeDs, se conecteaza la servicii coldfusion si controleaza navete spatiale realtime asincron nu vei folosi minibuilder ci vei opta pentru un IDE mai “puternic”, dar te asigur ca daca ai ceva de scris repede ( un grafic matematic, un sistem de particule, etc) Minibuilder ti se va parea foarte atractiv.

Comentarii

Email-ul tau nu va fi publicat. Numele si email-ul sunt obligatorii.